TERUG NAAR DE GEVANGENIS !

Vandaag 18 november gaan Jan en Bram van de WensenAmbulance Amsterdam-Noord-Holland opstap met mevrouw Alice Jonk uit Volendam.
Mevrouw is sinds een maand ernstig ziek en heeft thuis 24 uurs verzorging. Aangekomen in het mooie Volendam, stellen wij ons voor aan Alice die op twee hoog in een flat woont. Alice maakt op een ons een broze indruk. Ze leeft op sondevoeding en heeft een morfinepomp. Haar zoon Jack vertelt wat hij deze dag graag met zijn moeder wil doen. Jack is een hele lieve jongen die zichtbaar een zeer hechte band met zijn moeder heeft.

Zoals we gewend zijn, is alles weer vooraf perfect geregeld door de coördinator van de WensenAmbulance. 5 stoere brandweermannen kwamen ter plaatse om Alice van twee hoog naar beneden te brengen. Nadat we Alice zo comfortabel mogelijk op de brancard hebben geïnstalleerd, zetten we koers naar de GEVANGENIS op Schiphol omdat Alice hier vele jaren in de facilitaire dienst heeft gewerkt.

Zoon Jack en Wendy, de mevrouw die Alice 24 uur thuis verzorg, vergezellen haar.
Aangekomen bij de PI (penitentiaire inrichting) op Schiphol, ook wel gevangenis genoemd, worden wij opgewacht door de directe chef van Alice en een dienstdoende cipier.
De grote poort gaat voor ons open en we rijden de binnenplaats op.

Pieter, de directe chef van Alice, heet ons welkom en gaat naar Alice toe. Pieter wordt zichtbaar emotioneel als hij Alice ziet. Alice die in al die jaren dat zij bij hem werkt in de PI nog geen dag ziek is geweest ligt hier nu ernstig ziek op een brancard.

We brengen de brancard met Alice naar binnen. In de kantine zien we 50 a 60 mensen zitten. Eerst dacht ik dat er lunch pauze was, waardoor het zo druk was. Maar nee al deze mensen kwamen voor Alice. Het werd een weerzien waarbij heel veel tranen vloeiden. Alice werd bedolven onder vele attenties.

Na ruim een uur werd het Alice allemaal te veel en wilde ze weg. Tot in de ambulance liepen haar collega’s mee om haar vaarwel te zeggen. Pieter geeft ons een zak met een goed gevulde lunch pakket mee en met tranen in zijn ogen neemt hij afscheid en onder duizend maal dank verlaten wij de jarenlange werkplek van Alice.
Wij zetten koers naar Hoogwoud, naar tuincentrum de Boet. Daar is een van de grootste kerstshows van het land te bewonderen. Aangekomen in Hoogwoud worden wij opgevangen door twee medewerkers van het tuincentrum. Zij vergezellen Alice gelegen op de brancard, door het tuincentrum. Mannen sorry ik ben jullie namen vergeten.
Ook sluit haar (ex)man en andere familie leden zich bij Alice aan.

Alice geniet enorm van al het moois wat daar te zien is. Het is daar zo groot dat op het einde het tempo wat omhoog moet, evenals de morfinepomp, omdat Alice erg vermoeid raakt.
Onder dankzegging verlaten wij het tuincentrum de Boet en zetten koers naar Volendam.
Alice wil toch nog heel even langs de dijk in Volendam voor wat laatste familie foto’s. Hier voldoen we natuurlijk graag aan.
Hierna snel naar huis, waar de stoere brandweer mannen al op ons wachten om Alice naar boven te brengen naar haar woning. We kunnen nog snel afscheid nemen van Alice voordat ze in slaap valt.

Deel deze wens op: