In herinnering aan ..

Dat is de betekenis van de vier Hebreeuwse letters die boven op de muren zijn aangebracht van het ‘Namenmonument’.
De muren zijn opgebouwd uit bakstenen met daarop de 102.000! namen van Nederlandse slachtoffers van de Holocaust die geen graf hebben.
Mirjam, onze wensvrager met wie wij afgelopen zondag op pad waren, wilde heel graag naar het Namenmonument om daar eer te bewijzen aan haar overleden oom en zijn familie. Het is heel indrukwekkend om tussen de namen van alle slachtoffers door te lopen.
Dat was het voor ons al en zeker voor Mirjam die na enige tijd inderdaad de naam van haar Oom, zijn vrouw en haar kinderen vond.
Mirjam heeft vanaf de brancard nog gebeld met haar broer om herinneringen op te halen aan de familie. Dit alles was vanzelfsprekend erg emotioneel en maakte grote indruk op Mirjam, haar vriendin en ook op ons.
Mirjam wilde na verloop van tijd toch verder, want een belangrijke stop deze dag was bij de Portugese Synagoge, dat midden in het hart van de oude Joodse buurt in Amsterdam staat.
We werden opgewacht door David, voorzitter van het Joods Cultureel Kwartier, die Mirjam persoonlijk begeleidde door het prachtige, 350 jaar oude, gebouw.
Het originele interieur is nog volledig intact, de ‘kast’ waar een aantal originele perkament rollen met daarop de Thora zijn ondergebracht, is prachtig gerestaureerd. Mirjam kon zelf een stukje lezen, in het Hebreeuws, op een van deze rollen. Voor meer informatie klik hier: https://jck.nl/nl/locatie/portugese-synagoge
Mirjam genoot van alle indrukken en de bijzondere rondleiding. We hadden nog veel langer willen blijven maar het was ook vermoeiend en dus werd het tijd om weer terug te keren richting het Hospice.
Mirjam, hoe moe ook, had nog wel een wens. Ze wil dolgraag nog een keer het water op. Dat leek eerst nogal ingewikkeld, want hoe moesten we dat nu improviseren.
Tot medisch begeleidster Corina met een lumineus idee kwam, er vaart een pontje over de Amstel en daar konden we volgens haar prima met de brancard op.
Dat bleek ook zo te zijn en de kapitein van de pont maakte nog een extra rondje speciaal voor Mirjam, die in het zonnetje op de brancard lag te genieten van deze rondvaart over de Amstel.
Alles bij elkaar een mooie en indrukwekkende dag. Wij hebben afscheid genomen van Mirjam en haar vriendin en ze weer toevertrouwd aan de lieve medewerkers van het Hospice die alweer bij de ingang stonden te wachten.
Deel deze wens op: