Fietsen voor het Goede Doel!

SCHAGEN – Honderd kilometer fietsen door stad en land in de omgeving van Schagen. Zaterdag 25 mei worden de kettingen gesmeerd en hoopt de organisatie van Stichting Sponsorfietstocht.nl op minimaal 80 enthousiaste deelnemers. Met deze fietstocht wordt geld opgehaald voor WensenAmbulance Noord-Holland. Deze stichting vervult wensen voor terminale of chronisch zieke patiënten. “Meedoen voor je eigen gezondheid, de gezelligheid en het goede doel. Mensen beleven plezier aan de laatste wens. Als je ziet hoeveel voldoening hen dat geeft, dan is het onbeschrijfelijk als je daaraan mee kunt werken.”

De Stichting Sponsorfietstocht.nl is ontstaan uit een initiatief van de inmiddels overleden Gerie Pool te Petten die in 1990 begon met het organiseren van een bedrijvenfietstocht om met de opbrengst een kinderhuis te ondersteunen. Gerie adopteerde samen met haar man een jongen uit Suriname. Zij zag dat de leefomstandigheden daar erbarmelijk waren. Bij thuiskomst besloot zij dat ieder kind uit het tehuis een beter leven verdiende.

Na het overlijden van Gerie heeft een aantal vrienden van de fietstochtorganisatie uit Petten de organisatie voortgezet. Later, in 2016 sloot een groep vrienden zich aan bij het toenmalige bestuur, twee jaar later namen zij dit volledig over. De vrienden Mark Helmig, Marcel Wisman, Stefan Duijn en Martin Beek, reden al enkele jaren mee met de tocht. Zij krijgen versterking van penningmeester Jeroen Schouten.

Hulp in Nederland

Tot vorig jaar werd gefietst voor Community Centre Lilato in Zambia. “We zijn van mening dat Nederland ook hulp kan gebruiken en dat er veel geld nodig is om vrijwilligerswerk te ondersteunen. Wij hebben contact gezocht met WensenAmbulance Noord-Holland, omdat een van onze familieleden hier ooit gebruik van heeft gemaakt. Wij hebben dit altijd een mooie stichting gevonden. We zijn samen om tafel gegaan en hebben veel raakvlakken. Reden genoeg om hen te helpen”, vertelt Mark.

Tekst gaat door onder de foto.

Sponsorfietstocht Schagen
Fietsen door een prachtige omgeving. – Foto: aangeleverd

WensenAmbulance Noord-Holland werkt samen met 150 vrijwilligers om terminaal of chronisch zieken te helpen. Deze patiënten zijn afhankelijk van liggend vervoer. De stichting vervult hun wensen; nog één keer naar een voetbalwedstrijd, de zee zien of een concert bijwonen. Zij verwerken zo ‘n 400 wensaanvragen per jaar. “Het is een ultiem doel om mensen in de laatste levensfase of in een zware periode zoiets moois te laten beleven met familie eromheen. Samen creëren zij laatste herinneringen die de nabestaanden nog jaren bijstaan”, vertelt bestuurslid Rob Kool.

Deze laatste wens voor de patiënt en familie is geheel kosteloos. “We willen hen compleet ontzorgen.” Om het moment zo fijn mogelijk te maken worden zij vervoerd met een speciaal ontworpen ambulance. Zelfs eigen muziek kan hier worden afgespeeld. Kool benadrukt dat de stichting niet alleen het vervoer regelt, maar de complete wens.

Tekst gaat door onder de foto.

Sponsorfietstocht Schagen
Bestuursleden Marcel Wisman en Mark Helmig. – VINCENTDEVRIESFOTO.NL

Inschrijven

De heren van Sponsorfietstocht.nl kijken uit naar zaterdag 25 mei. “Het is toch prachtig dat je 100 kilometer kunt fietsen onder begeleiding van verkeersregelaars. Het is een tocht die volledig verzorgd is. Dat je dan ook nog door middel van een sponsorbedrag bijdraagt aan het vervullen van laatste wensen om patiënten blij te maken, is onbeschrijfelijk”, glimlacht Mark.

Meedoen is heel makkelijk. Ben jij in het bezit van een racefiets of mountainbike en heb jij de conditie om 100 kilometer met een snelheid van 25 kilometer per uur te fietsen? Twijfel dan niet en schrijf je in! De route blijft tot op dag van vertrek geheim. “De gezelligheid staat voorop. We fietsen over de open weg. Tussendoor zijn diverse stops waar we een broodje, taartje en fruit eten. Aan het einde van de tocht staat een koud biertje of frisdrank klaar om de dag samen af te sluiten.”

Sponsorfietstocht.nl zorgt met 25 vrijwilligers dat deze dag een succes wordt. In totaal rijden veertien motorrijders mee als verkeersregelaars, een ambulance voor eventuele EHBO, twee volgauto’s en een voorrijauto. Inschrijven is mogelijk via www.sponsorfietstocht.nl. De minimale sponsorbijdrage bedraagt 25,- euro. Start 09.00 uur, vertrek vanaf Regius College aan de Hofstraat te Schagen.

Inschrijven kan hier.